Obavjestavamo posjetioce foruma da je dostupna verzija foruma i za mobilne uredjaje tako da od sad mozete koristiti prenosive uredjaje za pregled i ucesce u diskusiji.. Dobro dosli!!
MyCity
opstinarogatica
GENERALNI SPONZOR:
TIHOMIR KLISURA

(PERTH AUSTRALIA)

Dobrodosli na Forum Gornjeg Podrinja! Da bi ste mogli videti sve delove Foruma, prijavite se ili se registrujte   Mozete znatno ustedeti vreme registracije ako koristite sistem za prijavu pomocu Vaseg Facebook naloga. Pritiskom na dugme sistem ce Vam automatski registrovati novi nalog na forumu sa Vasim podacima sa Facebook-a.
Google Translation Bar
Odgovori 
 
Ocena Teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mutne radnje u opštini Rogatica
Autor Poruka
led zeppelin Nije na vezi
Starosjedioc
*********

Poruka: 1,012
Pridružen: Jun 2014
Ugled: 3
Zahvalio se: 14
18 zahvalnica u 14 poruka
Poruka: #1
Mutne radnje u opštini Rogatica
Sjetila se pređa kuđelje uoči svete neđelje

Za više od godinu dana vršenja vlasti u Rogatici SNSD nije realizovao niti jedan projekat. Izuzev uvođenja centralnog grijanja u zgradu opštine, a i to je urađeno mimo zakona. Sredstva za ovu investiciju obezbijeđena su iz priliva od ŠG „Sjemeć" po osnovu eksploatacije drvnih sortimenata, iako zakon decidirano kaže da se ona namjenski koriste isključivo za projekte u ruralnim dijelovima opštine iz kojih su sortimenti odsječeni.

Kao nezakoniti direktor ŠG Milorad Jagodić je „uštekao" preko 600.000 KM ovih para, plus 100.000 KM kamata u 2016-oj godini, da bi budžetu opštine sredstva prebacio tek u 2017-oj, nakon što je izabran za načelnika. Plus oko 750.000 KM iz 2017-te godine, dođemo do cifre od oko 1,5 miliona KM, samo od drvnih sortimenata, za koje javnost Rogatice nema nikakvu informaciju za šta su potrošene u ovoj godini. Niti ima izgleda da će tu informaciju dobiti.

Koliki je iznos rebalansa i zbog čega je on bio nužan?


Nakon godina u kojima su sjednice SO najavljivane danima unaprijed, objavljivani svi materijali, a onda i svi doneseni dokumenti, čak i rezultati glasanja, u posljednoj godini datumi održavanja opštinskog parlamenta vlast krije „kao guja noge".

Javnost sada ostaje uskraćena čak i za dokumente za koje je Opštinska uprava po zakonu obavezna da ih predoči građanima, poput najvažnijih - budžeta i službenih glasnika. I kad se nešto objavi to ne budu kompletne čak ni poluinformacije. Recimo, najavljivana je javna rasprava o nacrtu drugog rebalansa budžeta, ali javnost nikad nije dobila informaciju da li je ona održana i kakve su prijedloge građani iznijeli.

Nakon toga zvanična opštinska web stranica u izvještaju sa sjednice na kojoj je usvojen drugi nacrt rebalansa budžeta ni jednim brojem ne donosi tačan iznos najvažnijeg finansijskog dokumenta opštine http://www.rogatica.ba/u-novoj-godini-dv...vne-skole/

O razlozima koji su doveli do rebalansa ovdje se navodi „Planirano je da zajedničkim snagama Vlada Republike Srpske i Opština Rogatica ulaže 300.000 KM u renoviranje ove ustanove. To je i razlog zašto je došlo do II rebalansa budžeta opštine Rogatica koji je usvojen na današnjoj XIV sjednici Skupštine opštine Rogatica" a ni jednom rječju se ne spominje kreditno zaduživanje opštine.

U novinarskom izvještaju jednog regionalnog portala navode se potpuno drugi razlozi za rebalans „Do povećanja prihoda u budžetu došlo je radi očekivanog priliva kreditnih sredstava po osnovu zaduženja opštine putem prve emisije obveznica javnom ponudom nominalne vrijednosti od 900.000 maraka..."

Takođe, ni jednom rječju se ne spominje ni navodni minus opštinskog budžeta u mandatu prethodne vlasti od 2,5 milona, kojim je čak i predsjednik RS izlazio u javnost prilikom nedavne posjete Rogatici.

Da imamo brašna i krompira pozajmili bi tepsiju i napravili bi pitu


Sa sjednice SO Rogatica jedan regionalni portal, čiji je novinar, uz opštinske službenike zadužene za informisanje, jedini prisutni žurnalista na sjednici, donosi detaljan plan kapitalnih investicija, sa tačnim ciframa.

Tu stoji da će u periodu 2018-2020-ta biti realizovano 48 projekata, od čega čak 23 u predizbornoj 2018-oj godini u Rogaticu. Više je nego interesantna finansijska konstrukcija od čak 24 miliona KM.

Od toga iznosa opština ima(će) 1,8 miliona KM. Podići će kredit od 1 milion. Donatori će im pokloniti 7,3 miliona. Nedostajaće još „samo" 14,5 miliona, za koje se ne zna kako će biti obezbijeđeni. Kao kad bi neko od nas napravio plan da kupi automobil vrijedan 24.000 KM, a nadao da će u kući se imati 1.800 KM, podići kredit od 1.000, nadao se da će mu neko pokloniti 7.300 KM, a za preostalih 14.300 pojma nema kako će ni šta će. Ili kao ona Romkinja koja se „femkala" kako nema brašna, ulja ni krompira u kući, a da ima pozajmila bi tepsiju pa bi napravila pitu. Dalje vic kaže da je dijete pružilo ruku da kusa tu zamišljenu pitu, a majka ga udarila po rukama da ostavi malo i ostalima, da ne pojede sve samo.

Biće, biće, za izborčiće

Ono što od svega ovoga jeste realno to je da će opština u narednoj godini završiti izgradnju započetog gradskog bazena kreditnim sredstvima u iznosu od 900.00 KM. Očekivano je i da će bazen svečano otvoriti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ma za šta bio kandidat, i da će o tome mediji izvještavati naširoko i nadugačko.

Pošto je 2018-ta godina izbora možda su izvjesna i ova sredstva od 175.000 KM koje je Vlada RS obećala dati za rekonstrukciju Osnovne škole i nabavku 2 sanitetska vozila. Posebno kad se zna da to nije nikakva donacija, nego redovna aktivnost, jer je finasiranje i školstva i zdravstva u nadležnosti Vlade, a ne Opštine.

Tako da umjesto da Vlada RS ulaže u nerazvijenu opštinu Rogatica, opština će iz svog budžeta finasirati djelatnosti iz nadležnosti Vlade, i to u skoro podjednakim iznosima, jer je ukupna investicija 300.000 KM.

Takođe, javnost bi trebalo da zna i to da je Vlada RS u 2017-oj godini ovoj opštini odobrila svega 14.500 KM redovnih sredstava koja opštini Rogatica pripadaju po osnovu njene nerazvijenosti.

(BN)

http://www.rtvbn.com/3891090/mutne-radnj...-rogatica-
29-12-2017 01:31 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
MyCity
opstinarogatica
GENERALNI SPONZOR:
TIHOMIR KLISURA

(PERTH AUSTRALIA)
lord garmadon Nije na vezi
Domaćin
********

Poruka: 789
Pridružen: Jan 2013
Ugled: 2
Zahvalio se: 8
14 zahvalnica u 12 poruka
Poruka: #2
RE: Mutne radnje u opštini Rogatica
Rogatička opština je puna maca. Mace su izgleda pojele sve jezike pa zato nemamo ni komentara a o odgovoru i da ne pričamo.

Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, i još čudnije: kako često nam baš to malo nedostaje
30-12-2017 01:42 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
visegradlive
U ime clanova Foruma Podrinje, zelimo Vam dobrodoslicu.
Usput, posetite Download sekciju i sekciju Izvorne Muzike. Za svaki predlog ili primedbu, posetite Predlozi-zalbe-pohvale.
SMD Network
Odgovori 


Srodne Teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: Zadnja Poruka
  Novi vozac u opstini Rogatica gvardiola 2 1,266 29-12-2017 01:21 AM
Zadnja Poruka: GZ
  Čak i režimski mediji pišu o nezakonitom zapošljavanju u Opštini Rogatica led zeppelin 1 512 06-03-2017 04:42 PM
Zadnja Poruka: demobilisani
  Ponovo stranačko zapošljavanje u Opštini Rogatica led zeppelin 8 1,616 03-03-2017 07:41 PM
Zadnja Poruka: demobilisani
  Glava u Opštini stražnjica u „Sjemeću“ led zeppelin 7 771 01-03-2017 08:21 PM
Zadnja Poruka: GZ
  Druženje vjerskih službenika u opštini Rogatica INFO 27 3,558 23-03-2016 02:31 AM
Zadnja Poruka: Rollback
  Modernizаcijа putevа u nаšoj opštini GZ 1 769 25-11-2011 10:40 AM
Zadnja Poruka: Helsman
  Help poljoprivrednicimа u nаšoj opštini Helsman 1 706 25-11-2011 10:24 AM
Zadnja Poruka: Helsman

Skoči na Forum:


Kontakt | Web Sajt | Povratak na Vrh | Povratak na Sadržaj | Mobile Version | RSS